Assalamualaikum..jom masak..

BAHAN-BAHAN

Ikan Pari / Ikan Keli / Ikan Tongkol Hitam atau Udang Basah
1/2 biji Kelapa Parut Putih (ikut saiz hidangan)
3/4 ulas Bawang Putih
3/4 ulas Bawang Merah Kecil
15/20 tangkai Cili Padi (ikut kepedasan)*
1 ikat serai (dipotong2 kecil sebab nak ditumbuk nanti)
Asam Jawa - tak perlu direndam, tapi sebiji2
Minyak masak
Garam
Serbuk perasa

** Kelapa Parut Kering tu sama macam kerisik

CARA PENYEDIAAN

1) Makanan laut dibersihkan dan dipotong. Boleh juga gunakan udang.**
2) Tumbuk cili padi + bawang + kelapa + serai (haluskan), kalau boleh tumbuk sedikit2, kalau nak guna kelapa parut kering lagi sedap tapi cilinya digantikan dengan cili kering.
3) Bahan2 yang ditumbuk tadi dituang diatas periuk yang mengandungi makanan laut + asam jawa di ambil sebiji2 di campak dalam periuk dan tuangkan minyak masak dalam periuk ala2 sekadar memenuhi masakan bersama sikit air (Kaco sikit biar sebati tapi bukan gaul sampai bagi semuanya hancur)
4) Jangan lupakan garam, ngan perasa
5) Masak atas api, kecilkan api, tutup tudung periuk (biar agak kering sikit, tapi kalau suka basah biarkan la banyak air)

TIPS


*Bahan2 kalau di Sabah, cili padi putih yang dibelah2 atau sebiji2, then cili padi Sabah yang kecil tuh tapi hati-hati sebab terlampau pedasnya, then ada pakai daun bawang (bukan daun bawang biasa tapi yang ada bawang dibawahnya) dan daunnya seperti daun kucai (senang dicari di Sabah) so Semenanjung tak ada jadi saya keluarkan bahan2 ini...

**Kalau gunakan udang tak payah buang kulit/kopek tapi potong hujung muncung udang ngan hujung ekor ajer...sebab air udang manis..kalau buang kepala dia dah ilang manisnya.